Πραγματοποιήθηκε το 19ο Αφρικάνικο Φεστιβάλ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ν. Αφρικής στο Παλαιό Ψυχικό από τις πρεσβείες και τα επίτιμα προξενεία των Αφρικανικών χωρών, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι: Αλγερία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Γκάμπια, Γκάνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κένυα, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαρόκο, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Ν. Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε. Παραβρεθήκαν στην εκδήλωση ο Γ. Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατακης καθώς και Μέλη του Δ.Σ.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τα μοναδικά ήθη και έθιμα της κάθε χώρας, τις παραδοσιακές φορεσιές, τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς της.
Χαιρετισμό απεύθυναν η Πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής , H.E. Ms Beryl Sisulu, Αmbassador of the Republic of South Africa and Dean of the African Group of Ambassadors, o καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γ. Γραμματέας για τους Έλληνες του Εξωτερικού και της Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Γαλάνης, Δήμαρχος Φιλόθεης και Ψυχικού, ο κ. Βασίλης Τακάς, Επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στην Θεσσαλονίκη και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του « Χαμόγελου του Παιδιού» στο οποίο μέρος των εσόδων διατέθηκαν στον οργανισμό με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Τακάς ευχαρίστησε την Dean των Αφρικανών πρεσβευτών στην Αθήνα και πρέσβειρα της Νότιου Αφρικής στην Ελλάδα, κυρία Beryl Sisulu, που του έδωσε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε αυτό το μεγάλο ακροατήριο.
Στην συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Oπως ίσως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε η ίδρυση του Ελληνο Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, συζητήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν την ίδια κατοικία εδώ, πριν από περίπου 23 χρόνια, μεταξύ του τότε πρέσβη της Νοτίου Αφρικής, κ. Jacobs και του προέδρου του Επιμελητηρίου μας κ. Σωτήρη Μουσούρη. Η ανάπτυξη των αφρικανικών οικονομιών , το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αφρικανικών χωρών ήταν και εξακολουθεί να είναι σήμερα, σημαντικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Σήμερα το Επιμελητήριό μας έχει περισσότερα από 250 ενεργά μέλη, κυρίως ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και ιδιαίτερα στην υποσαχάρια περιοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως μέλη εκπροσώπους όλων των μεγάλων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αφρική, καθώς και πολλούς επίτιμους προξένους χωρών της Αφρικής στην Αθήνα. Επίσης είναι ένα από τα 11 μέλη του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβούλιου(EBCAM) στο οποίο μετέχουν Επιμελητήρια Ευρωπαϊκών χωρών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.
Το Επιμελητήριό μας, τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας covid -19, διοργάνωσε διαδικτυακές παρουσιάσεις για την οικονομία χωρών της Υποσαχαριας Αφρικής και τις ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπόριο με την Ζάμπια, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική και σχεδιάζει να διοργανώσει παρόμοιες παρουσιάσεις και ανταλλαγή πληροφοριών στους επόμενους μήνες για την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Κλείνοντας ευχήθηκε επιτυχία στο 19ο Αφρικανικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ.