Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την αγορά της Ακτής Ελεφαντοστού, σε συνεργασία με το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 10 Ιουνίου 2024, στο ΕΒΕΑ στην Αθήνα και στις 12 Ιουνίου 2024 αντίστοιχα, στο ΕΒΕΘ, στην Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, στα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τους τομείς διμερούς συνεργασίας με την αγορά αυτή αναφέρθηκαν, στην Αθήνα, ο κ. Νίκος Βασιλείου, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου & Μέλος Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, και αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Τακάς, η κυρία Νατάσα Χριστογιάννη, Πρόξενος της Ελλάδας στην Ακτή Ελεφαντοστού και ο κ. Assamoi Akenan, Πρόεδρος του Ελληνο-Ιβοριανού Επιμελητηρίου.
Η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο εισόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική. Με μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και σημαντικά έργα υποδομής, η χώρα προσφέρει ευκαιρίες σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η γεωργία και οι τεχνολογίες πληροφορικής. Η πολιτική σταθερότητα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κακάου παγκοσμίως και σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας καφέ και κάσιους. Η Ελλάδα εισάγει κυρίως κακάο και άλλα γεωργικά προϊόντα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ εξάγει αγαθά όπως μηχανήματα, φάρμακα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, συνεργαζόμενες με τοπικούς εταίρους και επενδύοντας σε αυτή την αναδυόμενη αγορά.
Ο κ. Assamoi Akenan, Πρόεδρος του Ελληνο-Ιβοριανού Επιμελητηρίου παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες για το επιχειρειν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Οι τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα και η ναυτιλία που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αποτελεί κεντρικό σημείο της οικονομίας της χώρας. Το λιμάνι του Αμπιτζάν, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα στην Δυτική Αφρική, λειτουργεί ως κύριος κόμβος εμπορίου και μεταφορών για την περιοχή. Με πρόσφατες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, η χωρητικότητα και η αποδοτικότητα του λιμανιού έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις, προσφέροντας υπηρεσίες ναύλωσης, logistics, και διαχείρισης πλοίων, καθώς και συνεργαζόμενες με τοπικούς φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.