Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα "Exporting to Sub-Saharan Africa" για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στην Αφρικανική Ήπειρο, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων στις 22 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά των Αφρικανικών χωρών. Την εκδήλωση παρακολουθήσαν 30 ελληνικές εταιρείες.
Ο κ. Ανδρέας Διαμαντέας, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και συντονιστής της εκδήλωσης ευχαρίστησε το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων για την συνδιοργάνωση και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ Εμμανουήλ Βλαχογιαννης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μανιατάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και ο Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ
Στον χαιρετισμό του ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στο δημογραφικό δυναμικό της Αφρικής, το νεότερο πληθυσμό από όλες τις ηπείρους, με το 50% των Αφρικανών να είναι 19 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Σημείωσε ότι η Αφρική είναι μια ήπειρος που θεωρείται ακόμα αναξιοποίητη, καθώς είναι μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας, σημαντικών μεταλλευμάτων και σπάνιων ορυκτών, μορφωμένου και εκπαιδευμένου πλέον ανθρώπινου δυναμικού και σημείωσε ότι οι χώρες της Αφρικής πλέον έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά που μπορούν και επιτρέπουν σε όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει.
Ο κ. Δημήτρης Μανιατακης ευχαρίστησε τους δυο φορείς για την συν-διοργάνωση και ανέδειξε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επί είκοσι τέσσερα χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Αφρικής και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο εταίρο των αφρικανικών χωρών με το μερίδιο σε εισαγωγές και εξαγωγές να ανέρχεται σε 32% ενώ η Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι παρούσα δυναμικά στην Αφρική και ακόμη και η γειτονική Τουρκία έχει διεισδύσει σημαντικά στις περισσότερες υποσαχαριες αφρικανικές χώρες την τελευταία δεκαετία. Σημείωσε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες μέλη μας επιχείρησαν στην Αφρική – είτε σε εταιρικό είτε σε ατομικό επίπεδο- με θετικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε επίσης ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί τη δεύτερη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη, μετά την Ασία το οποίο σημαίνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξάνεται, δημιουργώντας νέα εισαγωγικά περιθώρια. Επίσης είναι μια αγορά που σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού με δεδομένους τους τρέχοντες ρυθμούς αστικοποίησης, εκτιμάται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού της ηπείρου θα ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Εuropean Business Council for Africa (EBCAM) το οποίο αποτελεί οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχουν 11 επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με την Υποσαχάρια Αφρική εκπροσωπώντας 4.000 εταιρίες, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της Υποσαχάριας Αφρικής μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επικοινωνεί τα ενδιαφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε φορείς Αφρικανικών χωρών και σε άλλους σχετικούς θεσμούς.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε στους παρευρισκόμενους ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ σημειώνοντας ότι, ένα βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους των εξαγωγέων αφορά στην εξεύρεση και αξιοποίηση νέων δυνητικών συνεργατών και την επέκταση σε νέες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν δυναμική και αναπτυξιακές προοπτικές. Και ακριβώς τέτοια είναι χώρες με σημαντική δύναμη της Υποσαχάριας Αφρικής. Η ήπειρος της Αφρικής παρουσιάζει μεν ιδιομορφίες, χρήζει δε ιδιαίτερης προσοχής καθώς αποτελεί μία ανερχόμενη οικονομική και επιχειρηματική δύναμη. Στην συνέχεια ανέφερε ότι βάση στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία της περιοχής αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το 2021 με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 1,92 τρις δολάρια. Το 2022 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,6%. Αλλά τόνισε, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία περιοχή 1,18 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 2,6%. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία σημαντική αλλαγή στο δημογραφικό μίγμα της περιοχής τα επόμενα χρόνια. Ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί με πολύ υψηλότερους ρυθμούς απ’ ότι σε άλλες ηπείρους κι αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ιδίως σε ό,τι αφορά στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Γιώργος Παπαστεργιόπουλος, Δ/ντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Enterprise Greece στην παρουσίαση του ανέλυσε τις εξαγωγικές προοπτικές στην Υποσαχάρια Αφρική, τις ευκαιρίες ανάπτυξης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στην Υποσαχάρια Αφρική, έδωσε μια πλήρη στατιστική ανάλυση των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής σε σχέση με την Ελλάδα και ενημέρωσε για τα κύρια εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Σήμερα, οι εμπορευματικές ροές μεταξύ Ελλάδας και των χωρών που αποτελούν την Υποσαχάρια Αφρική ανέρχονται σε πάνω από 2 δις ευρώ (2022), αυξημένες κατά 72% συγκριτικά με το 2021 και κατά 133% συγκριτικά με το 2022.
Κλείνοντας, την παρουσίαση του υπογράμμισε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί πλέον μία από τις νέες αγορές-στόχους αναγνωρίζοντας τις ευοίωνες προοπτικές που παρουσιάζονται για δυναμική και σταθερή παρουσία και δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών σε σειρά χωρών, όπως Αιθιοπία, Κένυα, Νιγηρία, Ζάμπια και Γκάνα. Κλάδοι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ενέργεια, κατασκευές, παροχή τεχνογνωσίας, αγροτική βιομηχανία, ιχθυοκαλλιέργειες, διαχείριση αποβλήτων, προστασία του περιβάλλοντος κ.α. .
Ο κ. Ιωάννης Κουρκουτας, Sub-Saharan Africa Market Expert, MrExportToAfrica Founder ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση στην Υπο-Σαχάρια Αφρική είναι πλέον πολύ ελκυστική και απαραίτητη για τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, καθιστά την Αφρική την τελευταία μη κορεσμένη αγορά του πλανήτη μας. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες έχουν από ελάχιστη ως μηδαμινή εμπειρία σε αυτή την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πως να σχεδιάσουν την στρατηγική τους, πως να εκτελέσουν την είσοδο τους στις εν λόγω αγορές αλλά και τι να αποφύγουν ώστε να υιοθετήσουν μία βέλτιστη στρατηγική, που θα συνδυάζει λογικό κόστος και μέγιστα αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο.
Σε ένα πλήθος θεμάτων επικεντρώθηκε που αφορούσαν την δημιουργία βέλτιστης στρατηγικής για την είσοδο και ανάπτυξη μίας εταιρείας στην Υπο-Σαχάρια Αφρική, ανάλυση συγκεκριμένων χωρών, Τρόπος προσέγγισης Αγοράς, Τρόποι Δημιουργίας επαφών, Στάδια προετοιμασίας, Δειγματισμός, Μελέτη Ανταγωνισμού Αγοράς, Συμμετοχή σε Αποστολές/τοπικές εμπορικές εκθέσεις, διαφήμιση, Διαπολιτισμική επικοινωνία, Νομική κάλυψη Συμφωνιών Διασφάλιση πληρωμών Ασφάλιση, Logistics, Σημεία Προσοχής, Εμβολιασμοί που πιθανόν χρειάζονται και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το επιχειρείν στις χώρες της Αφρικής.
Ο Dr. Ανδριανός Πρωτόγερος, Γενικός Διευθυντής, Plato Institute μίλησε για τις Διεθνείς Έρευνες Διαπίστευσης Φερεγγυότητας για Ασφαλείς Εξαγωγές στην Αφρική, επισημαίνοντας και συνεκτιμώντας τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την σύναψη σχέσεων εξαγωγικού χαρακτήρα εγχώριων εταιρειών με εταιρείες στο Εξωτερικό (με ειδικές αναφορές σε περιπτώσεις επιχειρούμενης απάτης και διαφθοράς), ανάπτυξη βέλτιστων (best practice) μεθοδολογιών λήψης μέτρων (αποφυγής συγκεκριμένων σεναρίων αυξημένου κινδύνου, ρίσκου και παγίδων) και παρουσίαση συγκεκριμένων δράσεων Διεθνούς Στρατηγικής Δέουσας Επιμέλειας και επιτόπιων ερευνών Διαπίστευσης Φερεγγυότητας, που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους έκθεσης των εγχώριων εταιρειών σε Ρίσκο, Άνομες πρακτικές και Διαφθορά και διασφαλίζουν μία επιτυχημένη, προσοδοφόρο και βιώσιμη Εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες της Αφρικής.
Στην συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Αργυρός, Γενικός Διευθυντής Cargo360o ότι η οργάνωση των logistics στην Υπο-Σαχάρια Αφρική είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας εξαγωγέας. Πρόκειται για τεράστια γεωγραφική περιοχή, με πολλές χώρες, εντελώς διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα σε σχέση με την Ευρώπη και με σοβαρές ελλείψεις υποδομών μεταφορών και logistics γενικότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελληνικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας αναλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη διαδικασία μέχρι την άφιξη των προϊόντων σε κάποιο λιμάνι ή αεροδρόμιο της Υπο-Σαχάριας Αφρικής. Για τον Έλληνα εξαγωγέα, είναι μονόδρομος η απόλυτη εμπιστοσύνη στις οδηγίες που του δίνουν ο πελάτης του και οι πάροχοι logistics στη χώρα προορισμού.
‘Όσον αφορά τις διαδικασίες πριν την έξοδο των προϊόντων από την Ελλάδα, είναι εξίσου σοβαρή η σωστή έκδοση όλων των εγγράφων που θα απαιτήσουν τα τελωνεία των αφρικανικών χωρών καθώς και η εκμετάλλευση των νέων τελωνειακών εργαλείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των εξαγωγών προς τρίτες χώρες. Οι συνθήκες που επικρατούν την παρούσα χρονική στιγμή κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον επαναπροσδιορισμό του Έλληνα εμπόρου στη σύγχρονη εποχή, ο οποίος δημιουργεί έξυπνες γκάμες προϊόντων και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και τα νέα τελωνειακά καθεστώτα, προκειμένου να αναπτυχθεί σε νέες αγορές.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Αντρέας Διαμαντέας αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες στην Υποσαχάρια και όχι μόνο Αφρική – αν και όπως πολλοί λένε οι χώρες πλην των Υποσαχάριων δεν είναι Αφρική – σχετικά με το επιχειρείν στη περιοχή αυτή σημείωσε ότι η πρότερη γνώση και η σχετική έρευνα πριν ξεκινήσει κάποια εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στην Αφρικανική Ήπειρο είναι απαραίτητες συνιστώσες που πρέπει να τεθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Άλλες σημαντικές συνιστώσες είναι η διαφορετικότητα των οικονομιών όχι μόνο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αλλά και μεταξύ τους, οι επιρροές κάποιων χωρών που θεωρούνται οδηγοί των εξελίξεων, η εξεύρεση των απαραίτητων τοπικών συνεργατών, η έρευνα αγοράς Knowledge & research needed prior to doing business in Africa. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι πηγαίνουμε σε μια τεράστια περιοχή με σημαντικά διαφορετική κουλτούρα, με αρκετές προκαταλήψεις αλλά και με τεράστιες ευκαιρίες.
Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.