Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη «Focus on Business in Ghana” που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΣΕΒ και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά της Γκάνα. Επισημαίνεται ότι η τηλεδιάσκεψη δεν είχε κόστος συμμετοχής και ήταν ανοιχτό για όλους τους επιχειρηματίες και τα στελέχη στο χώρο των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Την τηλεδιάσκεψη παρακολουθήσαν περίπου 60 ελληνικές εταιρείες.
Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επι είκοσι χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Αφρικής. Γνωστοποίησε ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, ξεκινά μια σειρά τηλεδιασκέψεων με επιλεγμένες χώρες της Υπο-σαχάριας Αφρικής με στόχο την αδιάλειπτη ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τάσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις προοπτικές σε τομείς και επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνεργασίας.
Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Γκάνα είναι η πρώτη χώρα παρουσίασης, μια χώρα που ο ίδιος είχε επισκεφθεί επανειλημμένως, παλαιότερα σε σχέση με πρόγραμμα του ΟΗΕ για δημιουργία Κοινής Αγοράς Δυτικής Αφρικής, ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για οικονομική βοήθεια το 1983 και ακόμη αργότερα ως Ειδικός Απεσταλμένος της Ελληνικής κυβέρνησης. Είχε εκτιμήσει τον δυναμισμό των κατοίκων της Γκάνα και την προσήλωση τους στις αξίες της παιδείας και της δημοκρατίας. Πέρα από την σύνδεσή του και το ενδιαφέρον του για την Γκάνα η επιτυχημένη επένδυση στην χώρα από μια εξέχουσα ελληνική εταιρεία την Μυτιληναίος Α.Ε., που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από τον κ. Καμάρη, συνέτεινε στην απόφαση σχεδιασμού μελλοντικής Επιχειρηματικής Αποστολής στην Γκάνα (όταν το επιτρέψει η πανδημία) και στην οργάνωση αυτής της τηλεδιάσκεψης ως προοίμιο της Αποστολής που ελπίζει να αποτελέσει προάγγελο προνομιακών σχέσεων Ελλάδας και Γκάνα.
H συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπόσχεται επιτυχία στις δραστηριότητες ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Υποσαχαρικής Αφρικής.
Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν οι κ.κ. Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Χρήστος Γρίμπας, Πρώτος Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών, Ιωάννης Πλώτας, Πρέσβης στην Νιγηρία, Παναγιώτης Τσάκος, Επίτιμος Πρόξενος της Γκάνα και Μαριάννα Γκαμπριέλ, Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στην Γκάνα που χαρακτήρισαν την Γκάνα ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής με ανάπτυξη 6,5% του ΑΕΠ το 2019. Τα βασικά πλεονεκτήματα της είναι ότι είναι μια ζωντανή δημοκρατία με ισχυρούς και σταθερούς θεσμούς. Η Γκάνα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και η οικονομία της είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη τόσο στον αγροτικό όσο και στον βιομηχανικό κλάδο. Η δημοσιονομική της εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική, ο πληθωρισμός χαμηλός, ανοικτό το εμπόριο και οι θεσμοί σταθεροί. Επίσης εστίασαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γκάνας καθώς και ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου. Σημείωσαν επίσης ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους δεσμούς της με τα αφρικανικά κράτη και να οικοδομήσει μια ισχυρότερη πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και δεσμεύσεις. Η Γκάνα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια της ΕΕ και είναι σε θέση να αποτελέσει εταίρο χάριν της οικονομικής δυναμικής της, των κοινών και δημοκρατικών αξιών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα από την πλευρά της, αποτελεί σημαντική πύλη για επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχοντας αποκτήσει αδιαμφισβήτητα πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην συνέχεια ο Mr. Kwame Pianim, Economist, Management and Investment Consultant and Chairman of eTranzact αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Μουσούρη, όταν ήταν στον ΟΗΕ, και στην σημαντική βοήθεια που του πρόσφερε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για εκείνον. Μίλησε για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Γκάνα η οποία είναι μέλος της ECOWAS, για το African Continent Free Trade Area καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες όπως οι καλλιέργειες, η κατασκευή ναυπηγείων, η ναυτιλία κ.α. Τέλος ευχαρίστησε για την οργάνωση αυτής της τηλεδιάσκεψης στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και ζήτησε να είναι το Επιμελητήριο γέφυρα διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών. Θα είναι ευκταίο η Γκάνα και η Ελλάδα να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη στενή πολιτικο-οικονομική σχέση βασισμένη και στις άξιες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της δημοκρατίας.
O Mr. Edward Ashong–Lartey, Marketing & PR, Ghana Investment Promotion Center ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το ρόλο του Ghana Investment Promotion Center, για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα όπως η γεωργία και η γεωργική μεταποίηση, ο τουρισμός οι κατασκευές και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και για τα επενδυτικά κίνητρα τα οποία θα ενδιαφέρουν Έλληνες επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Γκάνα.
To Νομικό Πλαίσιο για τις επενδύσεις και την είσοδο στην αγορά της Γκάνα με πρακτικό τρόπο ανέλυσε η κα Mrs Nana Serwah Godson – Amamoo, Partner, AB & David Law Firm Σημεία αναφοράς της ομιλίας της ήταν τα απαιτούμενα για την είσοδο μιας εταιρείας για την λειτουργία της στην Γκάνα, τα επενδυτικά κίνητρα και την φορολογία. Έδωσε επίσης στοιχεία για την African Continental Free Trade Agreement.η οποία έχει υπογραφεί από τα 54 κράτη της Αφρικανικής Ένωσης και έχει επικυρωθεί από τα 29 κράτη.
Στην συνέχεια ο Mr. Sydney Nii Ayitey Tetteh, Head, Power & Infrastructure, Stanbic Bank Ghana Ltd στην παρουσίαση του με θέμα Doing Business in Ghana A Banking Perspective, ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της Γκάνα σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια Με την αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων καθώς και με την ανοδική τάση των ßασικών δεικτών του κλάδου, ο τομέας είναι σε καλή θέση για να στηρίξει την ανάπτυξη με πολύ αυξημένο όριο δανεισμού για τους μελλοντικούς δανειολήπτες. Ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του και οι κανονισμοί σχετικά με τις συναλλαγματικές συναλλαγές, τη δυνατότητα μεταφοράς και τη δυνατότητα μετατροπής θα θεωρούνται από τους περισσότερους ως ένας από τους πιο ευέλικτους στην αφρικανική ήπειρο. Από τραπεζικής άποψης, βλέπουμε ευκαιρίες στον γεωργικό τομέα (εισαγωγές σε ρύζι, καλαμπόκι και ζάχαρη/εξαγωγές Cashew, Shea,κλπ), στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στον μεταλλευτικό τομέα. Η Standard Bank (Stanbic στην Γκάνα) είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αφρική και είναι διαθέσιμη για την παροχή κάθε απαιτούμενης καθοδήγησης σε μελλοντικούς επενδυτές στην χώρα.
Ο Mr. George Ankomah Ghana Lead Partner, Deloitte Ghana ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών, για τις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης, για τους κανονισμούς τιμολόγησης, τις συνθήκες περί διπλής φορολόγησης, τους τελωνειακούς και εισαγωγικούς φόρους καθώς και τον φόρο προστιθέμενης αξίας μεταξύ άλλων.
Ο Μr. George Tsopanakis, Officer of Macro-economic and Trade Section of European Union office in Ghana έδωσε στοιχεία για την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάπτυξη της Γκάνα και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για την συμμετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην χώρα . Επικεντρώθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γκάνα, στην συμφωνία οικονομικής –εταιρικής σχέσης, στην στήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα καθώς και στο European External Investment Plan.
O κ. Αλέξανδρος Σπαχής, Γ. Γραμματέας του European Business Council for Africa (EBCAM) με έδρα τις Βρυξέλλες, στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕBCAM τον οποίο χαρακτήρισε ως γέφυρα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κλάδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία μεταφέρει προβλήματα και προτάσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέλη του EBCAM είναι Επιμελητήρια που ασχολούνται με την Αφρική από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξυ των άλλων το EBCAM παίζει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του Business Forum EE –Aφρικής και άλλων οργανώσεων που προωθούν τις επιχειρηματικής σχέσεις Ευρώπης και Αφρικής και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου
Τέλος ο κ. Βαγγέλης Καμάρης, Διευθυντής Ανάπτυξης για την Αφρική, της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. μίλησε για το έργο της εταιρείας στην Γκάνα – ένα ενεργειακό έργο μετασχηματισμού για τη Γκάνα που θα ικανοποιήσει άμεσα την επιτακτική ανάγκη της χώρας για ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας και παρότρυνε τους συμμετέχοντες να εξετάσουν την επιχειρηματική είσοδο στην χώρα.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μουσούρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την έγκυρη ενημέρωση και την ενδιαφέρουσα και ουσιώδη συζήτηση.
Χαιρετισμοί και Παρουσιάσεις Ομιλητών
Ghana Investment Promotion Center