To Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, φιλοξένησε στην Αθήνα, την Γενική Συνέλευση του European Business Council for Africa (EBCAM) από την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 έως και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024. Η Γενική Συνέλευση του EBCAM πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2024 σε αίθουσα του ΕΒΕΑ, Αμερικής 8, Αθήνα και παραβρεθήκαν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων των χωρών: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και Φιλανδία.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων στην Αθήνα και υπογράμμισε την χρησιμότητα του ρόλου του EBCAM, τόσο για τις σχέσεις Ευρώπης- Αφρικής, όσο και για την θετική προσφορά του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και την διεθνή συνεργασία. Αποτελεί τιμή για την χώρα μας, το γεγονός ότι δυο Έλληνες βρίσκονται στο τιμόνι του European Business Council for Africa, ο κ. Αλέξανδρος Σπαχής, Γενικός Γραμματέας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Πέτρος Μακρής- Κούρκουλος. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Etienne Giros, για την εμπνευσμένη ηγεσία του και την προώθηση θετικής και δίκαιης Ευρωπαϊκής εταιρικής παρουσίας στην μεγάλη γειτονική μας Ήπειρο. Η ανταλλαγή εμπειριών και μεθόδων μεταξύ των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και οι συνεργασίες τους σε επιχειρηματικές αποστολές και σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επηρεάζουν θετικά την υποδοχή της Ευρώπης από τις Αφρικανικές χώρες.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Σαμόα, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις της ΕΕ με 48 αφρικανικές χώρες. Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού να αντιμετωπίζουν συλλογικά τις παγκόσμιες προκλήσεις. Καθορίζει κοινές αρχές και ασχολείται με τομείς προτεραιότητας όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια, καθώς και η μετανάστευση.
Σημείωσε ότι, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες σε διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι τράπεζες, η εξόρυξη, η γεωργία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης έκανε μια σύντομη ιστορική επισκόπηση των Ελλήνων επιχειρηματιών και των επενδύσεών τους στην Αφρική και αναφέρθηκε και στους Έλληνες επιχειρηματίες που σήμερα έχουν σημαντική παρουσία στη Νιγηρία, το Μαλάουι και τη Ζάμπια. Για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της Ελλάδας με τα αφρικανικά έθνη, προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές στην Αίγυπτο, την Γκάνα και τη Νιγηρία για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και τα logistics, η ενέργεια και οι υποδομές.
Ο καθηγητής κ. Αστέρης Χουλιάρας με θέμα «η Αφρική σήμερα» μίλησε για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Αφρικής ενώ το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Ανδρέας Διαμαντέας, ανέπτυξε το θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Αφρική». H κα Alexandra Mayr, Team Leader of International Cooperation Service, EUIPO-European Union Intellectual Property Office στην παρουσίαση της με θέμα : «Intellectual property in Africa and SMEs» ανέλυσε τα βασικά στοιχεία που αποτελούν κρίσιμη πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα μέλη του Δ.Σ. του EBCAM κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τους συναντήθηκαν με επικεφαλής Αφρικανικών Πρεσβειών που βρίσκονται στην Αθήνα καθώς και με μέλη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και αντάλλαξαν απόψεις για τις οικονομικές εξελίξεις στις χώρες τους.
Τέλος, ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην συνέχεια παρατέθηκε Δείπνο στους καλεσμένους, χορηγία της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.