Γέυμα Εργασίας - Επιχειρηματικό περιβάλλον της Αφρικής και προοπτικές συνεργασιών με την Νότιο Αφρική
Δελτίο Τύπου
23 Νοεμβρίου 2017
Γεύμα εργασίας με προσκεκλημένους τον Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής Mr. Marthinus Christoffel Johannes Van Schalkwyk και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο, διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης στο roofgarden της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης , Μασσαλίας 22, Αθήνα, στις 22 Νοεμβρίου 2017.
Παραβρεθήκαν η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Botswana Dr. Athaliah L. Molokomme, Επίτιμοι Πρόξενοι Αφρικανικών Κρατών καθώς και επιχειρηματίεςμε δραστηριότητα στην Αφρική.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και το επιχειρηματικό περιβάλλον της Αφρικής, οι προοπτικές συνεργασιών με την Νότιο Αφρική καθώς και οι εμπειρίες από την επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην Ν. Αφρική, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα στο τέλος του Οκτωβρίου 2017.
Καλωσορίζοντας τους Πρέσβεις και τους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος του Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης, ανέφερε ότι πριν 20 χρόνια περίπου, σημειώθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός οργανισμού που θα έφερνε σε επαφή Έλληνες με Αφρικανούς και με αυτήν την σκέψη συζητήθηκε στην Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής και ιδρύθηκε το Ελληνο - Αφρικανικό Επιμελητήριο το 1999, από σπουδαίους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί από αυτούς ήταν παρόντες και στην εκδήλωση. Επισήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Χωρών της Αφρικής και τόνισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλήνων στην Αφρική αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η Αφρικανική Ήπειρος είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσομένη και ανερχόμενη δύναμη, με ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία αγορών, αλλά και προσφορά σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό των υποδομών, την τεχνολογική εξέλιξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Σημείωσε ότι στις περισσότερες χώρες της Αφρικής υπάρχει ειρήνη και δημοκρατία.
Ο Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής Mr. M. VANSCHALKWYKευχαρίστησε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τόνισε ότι η Ν. Αφρική προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα. . Ανέφερε ότι οι τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, η ναυτιλία, η τεχνολογία, οι κατασκευές, ο τουρισμός κ.α., και σημείωσε ότι η Νότιος Αφρική παρότι είναι ήδη αναπτυγμένη παραμένουν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.
Στον χαιρετισμό της η Πρέσβης της Μποτσουάνα Dr. Athaliah L. Molokomme. σημείωσε ότι η χώρα διακρίνεται για τη διαφάνεια, την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, και ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες να τολμήσουν να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα στην Μποτσουάνα, που διακρίνεται για τα διαμάντια της, αλλά και τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας. Πολλά υποσχόμενη είναι η επεξεργασία γυαλιού και δέρματος, όπως και οι εφαρμογές πληροφορικής και οι τηλεπικοινωνίες.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε στην ομιλία του ότι η επιχειρηματική αποστολή στην Ν. Αφρική, Μποτσουάνα και Μοζαμβίκη, την οποία συνόδευε μαζί με τον Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία με την συμμετοχή 11 ελληνικών εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων «βρίσκονται και μαζί μας σήμερα». Στο Γιοχάνεσμπουργκ πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικό Φόρουμ και 110 Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις, στην Μοζαμβίκη πραγματοποιήθηκαν 70 Β2Β συναντήσεις και στην Μποτσουάνα 50 επιχειρηματικές συναντήσεις.
Τόνισε ότι «ο δυναμισμός των τοπικών οικονομιών δημιουργεί σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις Ελληνικές εταιρίες, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών, των φαρμάκων και των τροφίμων». Όπως, ειδικότερα επεσήμανε, «τώρα είναι η περίοδος για τις ελληνικές, παραγωγικές επιχειρήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας τη συμμετοχή τους στα μεγάλα έργα που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών».
Κλείνοντας ο κος Μουσούρης ευχαρίστησε τους Ομιλητές και τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες για την παρουσία τους στην εκδήλωση-γεύμα εργασίας και πρότεινε να προγραμματιστούν στο μέλλον και νέες αποστολές σε άλλες χώρες της Αφρικής ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες να διερευνήσουν από κοντά τις ευκαιρίες, να πραγματοποιήσουν επαφές και να αναζητήσουν συνεργασίες με τοπικές εταιρίες της Αφρικανικής αγοράς.