Στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στο Επιχειρηματικό Forum ΕΕ-Αφρικής (European Union-Africa Business Forum/EABF22, 14-18.02.2022), πραγματοποιήθηκε σήμερα 18.12.2022 το διαδικτυακό workshop με θέμα: Women in agri-food business in Africa and Europe: benefits in the economy and the sustainable development by promoting the geographical indications as best practices” (“Γυναικείες επιχειρήσεις αγροδιατροφής στην Αφρική και στην Ευρώπη: οφέλη στην οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της προώθησης των γεωγραφικών ενδείξεων ως βέλτιστων πρακτικών”). Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο συμμετείχε ως διοργανωτής σε συνεργασία με τo Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), και το Ελληνοκενυάτικο Επιμελητήριο.
Συντονίστρια του Forum ήταν η Δημοσιογράφος η κα Βάλια Καϊμάκι.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου ανέφερε ότι ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασιών μεταξύ γυναικών από την Αφρική και την Ελλάδα που παράγουν γεωργικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη θα πρέπει να είναι στην ατζέντα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 23 χρόνια και έχει πάνω από 200 μέλη με σκοπό την προώθηση εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην μεγάλη γειτονική Ήπειρο όπου για πολλές δεκαετίες Έλληνες ζουν και συνεργάζονται με Αφρικανούς. Μίλησε συνοπτικά για τις δραστηριότητες του Επιμελητήριου σημειώνοντας ότι ως μέλος του EBCAM, συμμετέχει στη διαμόρφωση των θέσεων του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Αφρική.
Τόνισε ότι, η γεωγραφική ένδειξη αγροτικών προϊόντων που διπλασιάζει την αξία τους, συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την επισιτιστική ασφάλεια και κυρίως την απασχόληση των γυναικών. Ιδιαίτερα στην Αφρική ο ρόλος των γυναικών σε προώθηση προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη είναι σημαντικός λόγω των παραδοσιακών πρακτικών και της μεγάλης δεξαμενής παραδοσιακών προϊόντων Η εκπαίδευση, η χρηματοδότηση το μάρκετινγκ και μια διευρυμένη αγορά τη οποία υπόσχεται η African Continental Free Trade Area (AfCFTA) αποτελούν παράγοντες επιτυχίας.
Κλείνοντας, ανάφερε ότι, καθώς συμμετείχε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια στην προετοιμασία ενός φιλόδοξου σχεδίου του ΟΗΕ για μια Κοινή Αγορά Δυτικής Αφρικής, είχε έκτοτε εκτιμήσει τα οφέλη του θα είχαν οι 14 χώρες της Αφρικής σε μια διευρυμένη αγορά εάν το σχέδιο είχε τότε υλοποιηθεί.
Όμως οι περιφερειακές ενώσεις που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στην Αφρική είναι μια ευοίωνη εξέλιξη.
Ως ομιλητές συμμετείχαν επίσης η κα Σοφία Κουνενάκη, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών της Ελλάδας, Ms. Josephine Francis, President, Farmers Union Network of Liberia, Vice President, ROPPA, West African Farmers Organisation for ECOWAS, η κα Βίκυ Πανταζοπουλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Mr. Gregor Schneider, Deputy Team Leader of the AfrIPI project Actions for identification, establishment and protection of GIs in Africa , η κα Νικολέτα Κυριακίδη, export Manager της KOLIOS SA GREEK DAIRY, Ms. Maimouna Sambou, President of the Association for the Protection and Promotion of the GI of “Madd de Casamance”, Senegal, Ms. Βασιλική Καρούμπαλη, Export Manager, AENAON SA, η κα Ελένη Κύρου, Head of Representation to Ethiopia and the African Union, European Investment Bank, και η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO and President, Hellenic Development Bank.