Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και το Επιμελητήριο Κορινθίας διοργάνωσαν με επιτυχία, ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Ανάπτυξη ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Υποσαχάρια Αφρική»την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Σκοπός της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των Κορίνθιων επιχειρηματιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους κλάδους των κατασκευών, ενέργειας, τεχνολογίας, τροφίμων, τουρισμού κ.α. σε Αφρικανικές χώρες.
Εκπρόσωποι Πρεσβειών και Προξενείων καθώς και εκπρόσωπος από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E, αναφέρθηκαν στην πλούσια εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες εισόδου στις αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου.
Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. : Βασίλης Νανόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κορινθίας, Δημήτρης Μανιατάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Αλκης Ηλιάδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.
Ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Νανόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές και τόνισε ότι η εσπερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία για έναν κύκλο στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δυο Επιμελητηρίων με σκοπό την ενημέρωση και την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών οι οποίες δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της ύφεσης και οδηγούνται στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Δ. Μανιατάκης αναφέρθηκε στους σκοπούς και στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο μέσω ημερίδων, συναντήσεων και της Ιστοσελίδας του (www.helafrican-chamber.gr), και συγκεκριμένα της πληροφοριακής ενότητας : Αφρική με μια ματιά: “ AfricaataGlance” που παρέχει στα μέλη του Επιμελητηρίου μια λεπτομερή βάση δεδομένων με μίκρο και μακροοικονομικά στοιχεία για όλες τις χώρες της Αφρικής. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Βασίλη Νανόπουλο για την πρωτοβουλία του οργάνωσης της επιτυχημένης αυτής εσπερίδας.
Ο κ. Αλκης Ηλιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου συρρικνώνεται, η ζήτηση στην Αφρική για προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται σταθερά ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Αστέρης Χουλιάρας, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου έκανε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Υποσαχάρια Αφρική.
Ο κ. Μανώλης Δανιήλ, Διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E μίλησε για τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση για το έτος 2015 της τάξεως του 7,83% σε σχέση με το έτος 2014, και σημείωσε ότι έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα δράσης εξωτερικού εμπορίου για το έτος 2016 η ανάπτυξη των εξαγωγών στις νέες αγορές του Ιράν, της Νότιας Κορέας και της Κεντροανατολικής Αφρικής.
Στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις για τρεις χώρες της Αφρικής.
Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νότια Αφρική παρουσίασε ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Υπεύθυνος Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής λέγοντας ότι παρότι η Νότιος Αφρική είναι ήδη αναπτυγμένη παραμένουν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως, ο τομέας της τεχνολογίας, των κατασκευών, του τουρισμό κ.α.
Η Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα κα Βίκυ Πανταζοπούλου στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Κένυα στους τομείς: Ενέργειας, διαχείρισης απορριμάτων, τεχνολογίας, κατασκευής κατοικιών, έργα οδοποιίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής (ηλιέλαιο, γιαούρτι, γάλα τυρί, κρέας, φρούτα κ.ά.), καθώς και τουρισμού, Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, ενέργεια με χρήση βιοκαυσίμων), ορυκτών, γυψοσανίδων καθώς και εκπαίδευσης, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις στους τομείς εστίασης και ζαχαροπλαστικής.
Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ελληνο- Ζαμπιανού Επιμελητήριου στην ομιλία του για την Ζάμπια σημείωσε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης και ότι η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολο να ξεκινήσει λόγω των θεσμών της και των κινήτρων της χώρας.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Αλκης Ηλιάδης ο οποίος ευχαρίστησε με την σειρά του τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η εσπερίδα που διοργανώθηκε θα είναι πολύ χρήσιμη στους Κορίνθιους επιχειρηματίες δίνοντας έναυσμα στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και ότι η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου με τους επιχειρηματίες και το Επιμελητήριο Κορινθίας.