Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο ΑathenaeumIntercontinental, το 6th Greek Exports Forum για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες στηρίζουν έμπρακτα την εθνική οικονομία και την προσπάθεια της χώρας για επιστροφή σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Διοργανωτές για έκτο συνεχόμενο έτος ήταν η Ένωση Διπλωματικών ήταν η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) και η Ethos Events, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και απέστειλαν χαιρετισμούς υπουργοί της Κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τραπεζών και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον ρόλο των εξαγωγών στην οικονομία της χώρας.
Στελέχη ΟΕΥ και εμπορικοί ακόλουθοι παρουσίασαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις χώρες δραστηριοποίησης τους.
Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο παρείχε την αιγίδα του στην εκδήλωση και συμμετείχε στην παράλληλη δράση των B2B συμβουλευτικών συναντήσεων ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες για τις προοπτικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική. Η κα Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυας και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνο- Αφρικανικού Επιμελητηρίου και ο κ. Λουκάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ζάμπιας και Μέλος του Επιμελητήριο μας έλαβαν μέρος ως Ομιλητές στο συνέδριο ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για τις επιχειρηματικές δυνατότητες στην Κένυα και στην Ζάμπια.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε χαιρετισμό που απέστειλε, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, σε μία εποχή που είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια». Τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εξαγωγών και για το σκοπό αυτό προγραμματίζει σειρά επιχειρηματικών επισκέψεων σε αναδυόμενες αγορές.
«H αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και οι επενδύσεις είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να πάει η χώρα μπροστά», σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Μαρίνα Οφλούδη -Γιαβρόγλου, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Η κυρία Γιαβρόγλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών και έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία καταλαμβάνει την 2η θέση παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο επειδή έχει μεγάλη παραγωγή, αλλά κυρίως λόγω των logistics που έχει και μέσω των οποίων διαθέτει προϊόντα άλλων χωρών. Στο πρότυπο της Ολλανδίας εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η Ελλάδα, προωθώντας τα προϊόντα γειτονικών βαλκανικών χωρών.
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Μέτοχος, Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ELPEN Α.Ε., αναφέρθηκε στις προοπτικές του ελληνικού φαρμάκου, το οποίο όπως ανέφερε αποτελεί brand, με τις ετήσιες εξαγωγές να φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες και αναπτύσσει ετησίως περισσότερα από 120 νέα φάρμακα.
O κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), αναφέρθηκε στο θετικό μομέντουμ που επικρατεί στις εξαγωγές και κατά το α’ τρίμηνο του 2018, επισημαίνοντας ωστόσο τους ανασταλτικούς παράγοντες της δύσκολης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και την υπερφορολόγηση.
Ο κ. Γρηγόρης Μουτάφης, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πιλοτικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων το πρόγραμμα «Ασφάλιση Παραγγελιοληψίας» (Pre-shipment Insurance).
Στο Panel I: «Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» που συντόνισε ο Χρήστος Κώνστας, Head of Content της Ethos Media, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι προκειμένου να δοθεί ώθηση στο ελληνικό εξαγωγικό προϊόν, χρειάζονται στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, που μεταξύ άλλων, θα μειώσουν το φορολογικό κόστος, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί εξαγωγική κουλτούρα.
Στις ευκαιρίες που παρουσιάζει το Καζακστάν τόσο ως εξαγωγικός προορισμός, αλλά κυρίως ως μεταφορικός κόμβος προς τις αγορές της ανατολικής Ασίας και Ρωσίας, αναφέρθηκε ο κ. Abdildin Arsen, Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο -Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, κ. Δημήτριος Λουκάς, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις δυνατότητες που προσφέρει η Ζάμπια για τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της υπο-σαχάριας Αφρικής.
Η κυρία Βίκυ Πανταζοπούλου, Πρόξενος ε.τ. της Κένυας στην Ελλάδα, και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η δραστηριοποίηση στην Κένυα, σημειώνοντας ότι είναι πιο εύκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην επιχειρήσουν μεμονωμένα στη μεγάλη αυτή αγορά.
Ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος, ΕΤΕΕ-ΕΒΕΒΕ, Επίτιμος Πρόξενος του Ελ Σαλβαδόρ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία και στο διμερές εμπόριο, που πέρυσι για πρώτη φορά ήταν αρνητικό για τη χώρα μας.
Στο Panel IΙ: «Ευκαιρίες σε νέες αγορές – Στελέχη ΟΕΥ παρουσιάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες τους», τα στελέχη ΟΕΥ, με συντονιστή τον κ. Πάρη Παπαβασιλείου, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης & Συντονιστή του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών, παρουσίασαν τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι αγορές της Βραζιλίας, της Κίνας, του Καναδά, της Ν. Αφρικής και της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργία Βελέντζα, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάζει η αγορά της Βραζιλίας λόγω μεγέθους και δασμών, τονίζοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην προσέλκυση Βραζιλιάνων τουριστών.
Ο κ. Χρήστος Γρίμπας, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε την αγορά του Καναδά, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της συμφωνίας CETA και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.
Ο κ. Παναγιώτης Δερμεντζόγλου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, εφιστώντας την προσοχή σε κρούσματα εξαπάτησης εξαγωγέων.
Ο κ. Σπυρίδων Οικονόμου, Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις τάσεις που διαμορφώνονται στην αχανή αγορά της Κίνας, σημειώνοντας ότι πρέπει οι εξαγωγείς να εστιάζουν σε προϊόντα για τα οποία εκδηλώνεται ζήτηση και σε καταναλωτές οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά.