Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων - Αντιπροσωπεία Κορίνθου Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης

Ο Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία του στην Κόρινθο και το Hellenic African Studies Network σας προσκαλούν στην διάλεξη με θέμα: Έλληνες στην Αφρική: Από την Εποχή της Αποικιοκρατίας ως τις Μέρες μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 13:00-14:00 στην αίθουσα Ι2 του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων (Δερβενακίων & Αδειμάντου 47, 20100 Κόρινθος) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δρ Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ομιλητές της διάλεξης θα είναι οι Δρ Νικόλαος Μεταξίδης και ο κος Αντώνης Χαλδαίος.

Ο Αντώνης Χαλδαίος είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ελληνικών και Λατινικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι κάτοχος M.A. στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μελέτη της ελληνικής διασποράς στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική. Ειδικεύεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Ελλήνων και στις σχέσεις τους με τους ντόπιους πληθυσμούς στο πλαίσιο της διαδικασίας κατασκευής της πολιτισμικής και εθν ικής τους ταυτότητας.

Ενδιαφέρεται επίσης για τη μελέτη της επιρροής της μετα-αποικιοκρατίας στη ζωή και εξέλιξη των ελληνικών κοινοτήτων στην Αφρική. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τους Έλληνες στο Μαρόκο (Ο ελληνισμός του Μαρόκου, Η ελληνική παροικία 1904-2012). Ασχολείται τώρα με την ελληνική διασπορά στη Τυνησία. Ο Νίκος Μεταξίδης σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης από το πανεπιστήμιο Paris 2 (DEA Development and Civilisation). Είναι διδάκτορας οικονομικών (πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ανθρώπινης γεωγραφίας (University Michel de Montaigne – Bordeaux 3 (France). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδέονται με την περιφερειακή γεωγραφία με έμφαση στην Αφρική και την κοινωνικοοικονομική μελέτη της ελληνικής και λιβανέζικης διασποράς στην υποσαχάρια Αφρική. Τον ενδιαφέρουν επίσης ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στη μελέτη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.