Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αφρική
Από Ειρήνη Σωτηροπούλου | EurActiv.gr
30/Νοε/2017 (ενημερώθηκε: 30/Νοε/2017)
«Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους στην Αφρική. Εκεί χρειάζεται πολύ προσεκτικό πρόγραμμα βοήθειας από το Βορρά, από τις ανεπτυγμένες χώρες σε labor intensive projects και εκπαιδευτικά προγράμματα» , υπογράμμισε ο κ. Μουσούρης. [biopolitics.gr]
Για την ανάγκη διευρυμένης συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής σε κομβικής σημασίας ζητήματα με στόχο την παροχή εκπαίδευσης, την απασχόληση και ενσωμάτωση της νεολαίας στην αγορά εργασίας έκανε λόγο σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Euractiv, ο Σωτήρης Μουσούρης στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.
ΟΣωτήρηςΜουσούρηςείναιτ. ΑναπληρωτήςΓενικόςΓραμματέαςτουΟΗΕκαιΠρόεδροςτουΕλληνο-ΑφρικανικούΕπιμελητηρίου. Συμμετείχεστοπερσινό EU–Africa Business Forum πουδιοργανώθηκεστιςΒρυξέλλες, παρουσίασημαντικώνεπιχειρηματικώνφορέωνκαιπολιτικώνεκπροσώπων.
Μίλησεστηδημοσιογράφοτης Euractiv.gr, ΕιρήνηΣωτηροπούλου.
ΠιστεύετεότιανκλείσειοδιάδρομοςτηςΜεσογείουαπόμιαενδεχομένησυμφωνίαΕΕ-ΑφρικήςθααυξηθούνοιμεταναστευτικέςροέςαπότηνΤουρκίαστηνΕλλάδα;
ΝομίζωότιαργάήγρήγοραοΝότοςθαερχότανστοΒορρά, αυτότοείχαπροβλέψειπριναπό 20 χρόνιακαιδυστυχώςυπάρχουνπροβλήματακάπουστηδιαδρομή. ΑυτάπουγίνονταιστηΛιβύηείναιαπαράδεκτα, απάνθρωπα. ΤοπρόβλημαέγκειταιστογεγονόςότιηΑφρικήέχειυπερπληθυσμό. Ταυτόχρονα, υπάρχεικακήανακατανομήτουεισοδήματοςκαιανισότητες. Επομένως, οπωσδήποτεθαυπάρχουντέτοιεςροές.
ΤοθέμαείναιπώςμπορούμενακρατήσουμετουςνέουςστηνΑφρική. ΕκείχρειάζεταιπολύπροσεκτικόπρόγραμμαβοήθειαςαπότοΒορρά, απότιςανεπτυγμένεςχώρεςσε intensive ζητήματα. Επίσης, ηεκπαίδευσηείναιέναςτρόπος, μετονοποίοθακαταφέρουμενατουςκρατήσουμεστηχώρατους. Εναλλακτικά, δενπιστεύω ότι θα σταματήσει εύκολα αυτή η ροή και δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μέσα στα ανθρωπιστικά πλαίσια.
Ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, με αποτέλεσμα να απαιτείται η δημιουργία περίπου 23 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τη διατήρηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η ανεργία μαστίζει ήδη τους νέους Αφρικανούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, για να ανταποκριθούν στη συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας..
Ακριβώς, ο πληθυσμός θα διπλασιαστεί από 1 δις σε 2 δις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη παρουσία της Κίνας στην Αφρική, η οποία, ωστόσο, έχει δικούς της στόχους και εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Η Ευρώπη επιδεικνύει αποφασιστικότητα και μια διάθεση να παρέμβει μέσα στην Αφρική με πολύ προσεκτικά επιλεγμένα και στοχευμένα προγράμματα, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για την απασχόληση της νεολαίας.
Σε ποιους τομείς θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία Αφρικής-ΕΕ;
Καταρχήν, στο θέμα της διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι σε αυτούς τους τομείς πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία, διότι στην Αφρική ιδιαίτερα από την περίοδο του Μαντέλα και του διαδόχου του, Τάμπο Μπέκι, – δυστυχώς όχι με τον τωρινό πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής- δόθηκε μεγάλη ώθηση στον εκδημοκρατισμό της αφρικανικής ηπείρου και είχαμε επιτυχίες σε πολλές χώρες. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη στο να προσπαθήσει να ενισχύσει τη συνεργασία, διότι όταν υπάρχει δημοκρατία, συνήθως υπάρχει και ανάπτυξη, αλλά και μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, θα βοηθήσει μια εμπλοκή στον οικονομικό τομέα με προγράμματα τα οποία θα αφορούν την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης την τεχνική και άλλη εκπαίδευση των Αφρικανών.