Σωτήρης Μουσούρης : Γιατί ο Όμιλος σας επέλεξε –εστίασε να επεκταθεί στην Αφρικανική αγορά;
Ανδρέας Διαμαντέας: Αντίθετα με παλιότερες εποχές όπου δεν υπήρχαν τα ανάλογα κεφάλαια στις Αφρικανικές Τράπεζες και στο τοπικό Δημόσιο, είδαμε ότι μέσω ιδίων κεφαλαίων ή μέσω χρηματοδοτήσεων, οι διάφορες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου επενδύουν στην αναβάθμιση των συστημάτων τους και των υπηρεσιών τους τόσο στο επίπεδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων / τραπεζών όσο και στον Δημόσιο Τομέα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Με δεδομένη την δραστηριοποίησή μας σε αυτούς τους τομείς της αγοράς, θεωρήσαμε ότι η Αφρική αποτελούσε για εμάς μια σημαντική ευκαιρία.
Σ.Μ. : Με ποιά κριτήρια επιλέγετε τις χώρες δραστηριοποίησης σας στην Αφρική;
Α.Δ.: Τα κριτήρια είναι τα παρακάτω:
Σ.Μ. :Θεωρείτε ότι η Αφρική έχει κρυμμένα ακόμα "κοιτάσματα" επιχειρηματικών ευκαιριών;
Α.Δ. : Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη επιχειρηματικά στην Αφρική όσον αφορά σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και σε επενδύσεις, θεωρoύμε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό έδαφος δραστηριοποίησης στην περιοχή. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι πολλές, σε πολλούς τομείς σε μια πολύ μεγάλη περιοχή με σημαντικό πληθυσμό. Είναι μια περιοχή που έχει γίνει στόχος επέκτασης πολλών χωρών και πολύ φιλική (όσο μας έχει διδάξει η εμπειρία μας σε Ελληνικές εταιρίες).
Σ.Μ.: Μπορείτε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από την προσπάθεια εισόδου της εταιρείας σας στην αγορά της Αφρικανικής Ηπείρου;
Α.Δ. : Αντίθετα με τα όσα πιστεύουν πολλοί για την αγορά της Αφρικής, είναι μια πολύ επιφυλακτική αγορά σε συνεργασίες κατά κύριο λόγο με νέες εταιρίες, είναι μια αγορά που παρά το γεγονός ότι είναι τεράστια, υπάρχουν «κανάλια επικοινωνίας» ανάμεσα στις χώρες με αποτέλεσμα η επιτυχία ή η αποτυχία να επικοινωνείται άμεσα. Τα στελέχη πρώτου (και πιο σπάνια δεύτερου επιπέδου) είναι πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου τους, με πολύ καλές σπουδές και μεταπτυχιακά / διδακτορικά από πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής. Οι συνεργασίες με τοπικούς είναι από τη μια πλευρά απαραίτητες αλλά από την άλλη επικίνδυνες, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Η αποτυχία ενώ είναι πολύ συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο σε τοπικές εταιρίες, σε ξένες εταιρίες δεν συγχωρείται. Πολλά από αυτά που θα περιμέναμε (από τα γνωστά σε εμάς έργα) να γίνουν από στελέχη του πελάτη μας, στην Αφρική είμαστε αναγκασμένοι να τα κάνουμε με δικούς μας πόρους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό τα πράγματα να λιμνάσουν. Με άλλα λόγια, οι ρυθμοί απόκρισης είναι σημαντικά διαφορετικοί.
Σ.Μ. : Tι συμβουλή θα δίνατε στους Έλληνες επιχειρηματίες σχετικά με την Αφρική;
Α.Δ.: Θα τους συμβουλεύαμε τα παρακάτω: